Mijn netbook heeft eigenlijk maar één nadeel. Ik kan in de bios de wakeup-tijd niet instellen. In de afgelopen maanden kon ik 's ochtends mijn netbook aanzetten en 's avonds weer uitzetten. Nu komt het probleem om de hoek kijken dat de zon, en de omvormers dus ook, eerder wakker zijn dan ik. Dat betekend dus de computer 24/7 aan laten staan. Das dus geen goede optie.

Mijn software berekend wanneer de zon opkomt en ondergaat. Daar moest ik wat mee kunnen, dacht ik. Er schijnt met Visual Studio twee commando's te zijn om de computer op een bepaalde tijd te laten slapen en wakker te laten worden. Mooier kan het niet zijn dacht ik. Nadat ik de commando's in mijn software had gezet was het testen geblazen.

'S avonds ging de netbook gelukkig netjes uit, maar de eerste ochtend ging de interne wekker niet af. Dus moest ik het ding met de hand wakker maken. Aangezien ik niet van plan ben 's ochtends steeds vroeger op te gaan staan om de netbook aan te slingeren ging ik op zoek naar een mogelijke oplossing voor dit probleem.

Het duurde even maar ik heb de oplossing op een forum gevonden. Het schijnt zo te zijn dat als je het defragmenteer programma van Windows zelf gebruikt, deze de hibernate functie uitschakeld. Echter bij het afsluiten van het programma wordt deze niet meer ingeschakeld. Dit betekend dat de computer gaat slapen maar niet meer uitzichzelf wakker wordt. Deze bug is al een aantal jaar bekend bij Microsoft maar nog steeds niet verholpen. De oplossing is zeer simpel. met het 'dos' commando powercfg -h maak je de hibernate functie weer actief. Blijkbaar hebben ze het bij Microsoft zo druk dat dit 'bugje' nog steeds niet opgelost is.

Afgelopen nacht heb de computer in eerste instantie eerst de normale 'sleep' laten doorlopen. Vanochtend om 5:16 uur is de computer wakker geworden en heeft haar taak hervat.

Ik heb ondertussen de opdracht 'sleep' in 'hibernate' veranderd want dat spaart nog meer stroom.

Nu slaapt ze echt, er branden geen lampjes.... helemaal niets. Ik vraag me af wat er morgenvroeg gebeurd. Zal ze wakker worden?

Update: Ja, het is gelukt.Lachen