In maart 2008 hebben wij onze eerste set zonnepanelen gekocht. Bij deze set zat een Mastervolt Soladin 600 die de opbrengsten van 10 dagen bijhoud. Ik had veel goede reacties op het net gevonden en wilde iets dat data logt en de keuze was voor mij al snel de Soladin.

De standaard software van Mastervolt was leuk maar meer dan de Soladin 600 uitlezen kan deze niet. Vanwege mijn ervaring met Visual Basic besloot ik zelf een programma te schrijven, ditmaal in Visual Basic.Net 2008. Ik moest veel dingen opnieuw leren want de stap van VB6 naar VB.Net is zeer groot. Maar dat is nu eenmaal de echte uitdaging.

Soladin 600 schermIn eerste instantie heb ik het net afgespeurd over hoe de aanzicht van mijn software moest worden. Na lang zoeken kwam ik via tweakers.net een geschikte schermopbouw tegen, echter ben ik nogal grafisch ingesteld en kreeg al snel het idee om het scherm uit te breiden met totaalopbrengst, uitgespaarde kosten en CO2 besparing en een balk naast de omvormer die het vermogen in procenten aangeeft. De balk verkleurd van rood naar groen naarmate de opbrengst hoger is.

Omdat ik precies wil weten wat ik uitspaar op mijn elektriciteitsrekening, moet je rekening houden met het hoog en laag tarief. Vandaar dat ik een module heb ingebouwd die rekening houd met de weekeinden en feestdagen om een zo precies mogelijke besparing na te streven.

Ik laat het programma met de Soladin laat communiceren via het TCP-protocol, zodoende kan ik mijn systeem overal ter wereld uitlezen via een internetaansluiting. Daarvoor heb ik een Sollea EZL-400S gekocht bij Antratek. Ik had al vaker dingen bij ze gekocht en dit gaat altijd zonder problemen.

Om de datastromen te beperken heb ik een zonnestand module gemaakt. Na het invoeren van mijn geografische coördinaten berekend het programma vanzelf de zonsondergang en opkomst uit.
Als de zon onder is gaat het programma ervanuit dat het systeem in slaapstand is en maakt deze geen contact met de omvormer.

Als er een fout optreed met ons PV-systeem dan meld het programma dit aan de hand van de verschillende foutmeldingen die rechts naast de afbeeding van de omvormer staat. Er word ook een lijst met foutmeldingen bijgehouden.

 

 

 

Statistiek jaaropbrengst Soladin 600Van het één komt het ander. Ik wil statistieken zien, dus besloot ik een module te maken waarin de jaaropbrengsten zichtbaar gemaakt kunnen worden. Uiteindelijk uitgebreid met maandoverzichten en totalen van alle omvormers die ik heb.

Omdat ik de totaalopbrengsten van mijn systeem ook handmatig bijhoud op Sonnenertrag, en ze de mogelijkheid bieden deze te automatiseren, heb ik dat ook gedaan. Mijn gegevens worden automatisch op onze site gezet en sonnenertrag leest ze eens per dag uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Live zonneboiler gegevensEen aantal maanden geleden heb ik contact met de producent van onze zonneboiler gehad en vroeg hoe ik deze kon uitlezen. De gegevens heb ik gekregen en heb ze in het programma verwerkt zodat ik nu ook de zonneboiler live kan uitlezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKE4 StatusBoven onze voordeur zat een lelijke metalen afdak. Ik liep al langer met het idee om deze te vervangen. Op tweakers zag ik dat er steeds meer mensen waren die boven hun voordeur zonnepanlen hadden hangen die dienst deden als afdak. Onlangs heb ik 3 tweedehands Shell 100WP panelen met OK4 omvormers aangechaft en ze boven de voordeur gehangen. De OK4 omvormers kunnen ook uitgelezen worden en zodoende had ik weer een excuus om mijn software uit te breiden. Dit had nogal wat gevolgen omdat ik meerdere omvormers achter elkaar uit moet lezen. Statistieken werden uitgebreider, gegevens naar Sonnenertrag worden ingewikkelder, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TotaaloverzichtOm het totaalplaatje overzichtelijk te houden heb ik een tabblad Overzicht aangemaakt die de totalen bij elkaar optelt en laat zien.
Er is ook nog ruimte voor status en foutmeldingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nog een paar plaatjes om het geheel af te maken.

Maandgegevens OKE4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaaropbrengst Soladin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totale jaaropbrengst omvormers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen is de software verder geëvolueerd en ondersteun ik ondertussen 4 talen. Engels, Duits, Catalaans en Nederlands. Het programma ondersteund nog meer omvormers. Phoenixtec, Chint, Eaton, Schneider EL en Tress. Verder heb ik ook een LCD aangesloten op de netbook. Want we willen natuurlijk wel kunnen zien wat we opbrengen zonder in de meterkast te duiken. Ik heb gekozen voor een combinatie van een 4X40 LCD van Matrix Orbital en een Sollae RS-232 naar Ethernet. Deze combinatie maakt het mogelijk om waar dan ook binnen en buiten de woning de obrengsten live te volgen. Hierbij de foto's van de LCD in diverse talen.

LCD scherm Nederlands

 

LCD scherm Engels

 

LCD scherm Duits