Afdrukken
Hits: 3846

Een aantal weken geleden heb ik via 1dayfly.com een Wattson energiemeter / logger gekocht.

Omdat ik geen aparte groep had voor mijn pv systemen, gaf de wattson natuurlijk verkeerde waardes aan. Als ik meer terglever dan afneem geeft de wattson een positief gebruik aan en als ik meer afneem dan terglever ook. Dit komt omdat de Wattson door middel van een 'clip' het magnetisch veld om één fase meet.

Sinds gisteren heb ik voor de PV-systemen een aparte groep aangelegd. En omdat de Wattson in staat is om ook teruggeleverde stroom te meten, maak ik hier dus dankbaar gebruik van. Wederom kan ik een 'clip' aansluiten op een aparte ingang van de Wattson. Deze is speciaal voor het terugleveren van stroom.

Via de software van de Wattson, de 'Holmes' kun je nu ingeven dat je ook energie teruggeleverd. De Wattson geeft naast energieconsumptie ook energie leveren en het verschil in afname en terugleveren aan.

Het probleem van dit systeem is echter dat de Wattson denkt dat je spanning continu 230V is en de frequentie continu 50Hz. Maar over de gehele dag gezien wijken deze waarden nogal af. Dit komt dus door de clips die alleen de magnetisch veld om de kabel meten en niet de spanning. Ik heb op dit moment volgens mijn software een terugleververmogen van 54 W terwijl de Wattson op 96 W staat. Dit is een erg groot verschil. Het is zwaar bewolkt en pieken in de levering zijn er niet. Dus de waarde die mijn software aangeeft geloof ik wel. Ik ga morgen, bij beter weer, eens kijken wat de afwijkingen zijn. Ik denk dat ik er toch een mailtje aan waag om te kijken of de Wattson te 'ijken' is of niet.

Verder is het wel een leuk ding. Wij staan soms versteld hoeveel we verbruiken voor bijvoorbeeld een kopje koffie met de senseo van Philips, de wasmachine, de vaatwasser, en héél soms, echt heel soms de droogtrommel.

Vandaag 20 augustus, heb ik op het net een manier gevonden om de stroomopbrengst en verbruik toch goed te kunnen monitoren met de Wattson. De beschrijving is Engels maar geeft duidelijk aan dat ik een bypass moet maken naar de meter toe. Dat zal niet eenvoudig worden omdat mijn meterkast daar niet echt op ingesteld is. Dit kan dus een aantal weken duren voordat ik eraan begin. Op dit moment geeft mijn software aan dat ik 470Watt produceer, volgens de Wattson is dit 506 Watt.